Thursday, April 28, 2011

Kokonainen vuosi

Viime maanantaina tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun T:n norsun kokoinen pakettiauto kurvasi pihaan täyteen lastattuna. Peräkärrykin oli ääriään myöten täynnä ja tavaroiden mukana tuli tiluksille "emäntä" naapurimaasta. Tuon viime postauksen pihavertailukuva oli niiden kuvien joukossa jotka sinä päivänä näppäsin uuden kotini pihalta.

Aika kuluu käsittämätöntä vauhtia, paljon ihania ja ikäviäkin asioita on ehtinyt vuoden aikana tapahtua. Päätöstä muuttamisesta en ole kuitenkaan katunut, vaikka täältä ei sitä oman alan työpaikkaa olekaan löytynyt. Kyllähän sen tietysti tiesi, kun näin pohjoisessa ei niitä hommia yksinkertaisesti ole.. Töitä kuitenkin on, kielitaito on parantunut rutkasti eli pystyn asioimaan virastoissa ihan keskenäni. Ilman T:tä on tullut pyörittyä verotoimistossa, pankissa, jätelaitoksella ja tietysti työkkärissä silloin pari kuukautta sitten ihan noin muutaman mainitakseni.

Pääsiäinen kului täällä nopeasti, kun ensin muutama päivä touhuttiin kotona ja sitten siirryttiin mökille. T:n perheen mökki on anopin kotipaikalla, ja siitä johtuen mökin naapurissa asuu puoli sukua. Mökillä oli myös T:n veljen perhe, ja niin sitä napsahtikin heti koko porukalle kutsu tulla istumaan iltaa enon uudelle grillikodalle.


Veljensä oli käynyt aiemmin päivällä pilkillä ko. enon kanssa vuorilla olevalla järvellä, ja grilliin löysikin tiensä naudan(?)lihan lisäksi myös läjä taimenfileitä.


Siellä me sitten vuonon rannalla grillailtiin, ihasteltiin auringonlaskua;


ja auringonlaskun jälkeen jouduttiin ottamaan muutama irish coffee kun tuli hieman viileä. Nukkumatti kutsui kuitenkin aikaisin, johtuen seuraavan päivän ristiäisistä.

Täällä normaalia ristiäisille on, että ne on kirkonmenojen yhteydessä. Eli ensin on ihan se tavallinen jumalanpalvelus (pääsiäisenä luonnollisesti hieman normaalia pidempi..), sitten jossain välissä kastetaan kastettavat joita saattaa olla useampi, vielä loppuvirret ja homma on kasassa. Kirkonmenojen jälkeen tietysti vanhemmat ja kummit kuvauttavat itseään ja vasta nimettyä kirkossa papin kera ennen siirtymistä juhlapaikalle. Tällä kertaa hommassa oli erikoinen lisä, sillä toinen kastettavista oli 15-vuotias tyttö jonka konfirmaatio oli kuulemma seuraavana viikonloppuna. Ja kuten tiedätte, ei voi päästä ripille jos ei ole kastettu. Siellä se sitten alttarilla kumartui sen maljan ylle ja pappi läiski vettä kutreille. :)

Itse juhlat oli sitten hyvin pitkälle saman tyyliset kun rippijuhlat taikka häät. Koristeltu juhlapaikka (tällä kertaa vanha koulu), missä pöydät rivissä. Ruokapuoli oli tällä kertaa kylmä pöytä, ja erittäin hyvä sellainen olikin. Runsaasti salaatteja, lihaa ja kalaa. Jälkiruokana normaaliin norskityyliin ziljoona kakkua.


Tai, no, näkyykin olevaan "vaan" kahdeksan.. Hyviä olivat, vaikken ihan jokaista kyllä maistanutkaan. Tällä viikolla onkin sitten taas palattu ruotuun ja jätetty herkkuja vähän vähemmälle noiden pääsiäisen mässäilyjen jälkeen :)

Huomasin muuten eilen kun ajelin kotiin pidennetystä iltavuorosta (eli puoli kahdelta yöllä) että ei ollut kokonan pimeä. Tummia sadepilviä oli runsaasti, eli ilman pilviä olisi varmasti ollut valoisampaa. Nyt valoisuus oli juurikin se, jolloin ei oikein tiedä ajaisiko pitkät päällä vaiko eikö. Niin ihanaa, kesä tulee ja sen mukana valoisat (yöttömät) yöt!!

Sunday, April 24, 2011

Påskevær

On täällä ainakin pääsiäiskelit kohdallaan, arska paistaa kun hullu lättyjä, ja ajateltiin tänään kurvaista möksälle. (Siellä on se sauna!!) Ikkunalaudan mittari näyttää 29,2 astetta, eikä tietenkään valehtele yhtään..
T muisteli eilen ettei täällä ole hetkeen lähteneet lumet näin aikaisin kuin tänä vuonna. Sitä varten piti tutkia viime vuoden kuvia tietokoneen syövereistä, ja käydä nappaamassa vastaava kuva tältä vuodelta. On niissä kieltämättä pienoinen ero :)



Kevätkeleistä innostuneena mä olen kuopsutellut pihalla jo hieman. Autotallin seinustalle ajattelin istuttaa kukkia, viime vuonnahan siinä kasvoi vain ja ainoastaan ruohoa. Reilusti. Kaivamisessa on ollut hieman tekemistä, kun oli syvemmältä vielä jäässä.. Nyt alkaa kuitenkin olla tasoitusta, reunoja ja multaa vaille valmis. Niin ja tietty niitä kukkia, jotka kasvaa tällä hetkellä olkkarin ikkunalla.

Tuosta sai jonkun kottikärryllisen kamaa kuskata muualle.. Tuo aidantekele menee myös vaihtoon tänä kesänä, kuten aita mökin ympäriltäkin. Samaten nuo laudanpätkät kuvassa häipyy heti kun ollaan tehty loppupätkä tiestä valmiiksi. Eli tekemistä piisaa.

Nyt kuitenkin mökille! Mukavaa loppupääsiäistä!

Wednesday, April 20, 2011

Kevät on täällä!!

Ensimmäinen hanhipariskunta oli ilmestynyt työpäivän aikana meidän "takapihalle"! Kevät on siis virallisesti tullut :) Yritin ottaa kuvaakin mutta olivat liian kaukana, ei näkynyt kun pari tummaa pistettä kuvassa. Viime vuoden kuvassa näkyy varmaan samat hanhet, katsokaa siitä :)

Tuesday, April 19, 2011

Påskeferie

Täällä on melkein alkanut jo pääsiäisloma, huomenna vielä puolikas päivä töissä ja sitten saakin laiskotella kokonaiset viisi päivää :) Pääsiäinen tuntuu olevan täällä jotenkin vielä merkityksellisempi kuin Suomessa, enkä nyt tarkoita sitä kristillistä sanomaa. Kaikilla on kauheasti suunnitelmia pääsiäiselle, perinteisesti pitäisi kuulemma lähteä samoilemaan vuorille sukset jalassa. Jos ei muuten niin pikku reissuja päiväseltään perheen kanssa, ja sitten grillataan notskilla makkaraa. (Joka rullataan pienen rieskan sisään ennenkuin syödään. Outoa.) Ne joilla on mökki, suuntaavat sinne. (Sitä mäkin olen vähän yrittänyt T:lle ehdottaa, mutta en tiedä onko siellä koko suku kun on kerran yhteiskäytössä..) Kaikki kyselevät että mitä aiot pääsiäisenä tehdä, ja kun vastaa ettei ole ihan varma niin katsotaan sillälailla hieman hitaasti. Että tuossa on jotain vikaa tuossa tyypissä.

Kaikki mitä tällä hetkellä lehdissä mainostetaan, on pääsiäis-jotain, ensimmäisenä silmiin osui pääsiäismarsipaani. On pääsiäistarjouksessa pääsiäisleipää, pääsiäislammasta, pääsiäisirtokarkkeja ja luonnollisesti myös pääsiäismunia. Virpomista täällä ei harrasteta, eli ei tarvitse varautua normaalia suuremmalla karamellimäärällä. Tenaville täällä on tapana ostaa iso pahvinen pääsiäismuna, joka on täynnä karkkia. Ja ehkä jotain muutakin, en ole kurkannut kaupassa niiden sisälle.

Yksi paikallinen erikoisuus minkä taannoin huomasin liittyy liikennejärjestelyihin. Työmatka kulkee erään "lähiön" lävitse, ja olen aiemmin rekisteröinyt että tien varrella kulkee pyörätie, paikoin molemmilla puolilla. Muutama päivä sitten en meinannut tajuta näkemääni, kun hokasin että liikenneympyrästä lähti liittymä -pyörätielle. Siis ihan vain ja ainoastaan pyörätielle. Kunnes seurasin katseella hieman edemmäs, ja tajusin että tien varrella oleviin omakotitaloihin ei muuta reittiä pääse. Suomessa käsittääkseni vastaavassa paikassa tehdään pyörätien ylitse pieni liittymä, josta talon asukkaat pääsevät tielle, mutta täällä on tien laidassa komeat rotvallin reunat joista tavallisella henkilöautolla ei kannata yrittää yli. Yritin jopa kartasta katsoa että jospa kyseessä onkin pieni katu, mutta ei sitä kartasta löytynyt. Omituisia ovat.

Työmatkan varrelta tuli tänään taas näpsittyä parit kuvat kännykällä. Kaikki alla olevat kuvat on siis otettu tänään muutaman kilometrin säteellä toisistaan. Lumimäärä vaihtelee runsaahkosti pienellä matkaa.



Meidän lähellä on näitä perinorjalaisia ruohokattotalojakin :)

Allaolevaa voi verrata siihen pari viikkoa sitten räpsäistyyn. On ne lumet vähän sulaneet.

Saturday, April 16, 2011

Norski, norskimpi, norskein

Tänään tuli postissa (kyllä, täällä jaetaan lauantaisin kirjeposti) kirje Kelalta, missä kerrottiin että en ole oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan Norjassa sijaitsevan vakityöpaikkani takia. Eli Kela-kortilla saa vissiin vaikka nakata tiiraa. Norjan sosiaaliturvan piirissä olen ilmeisesti ollut jo hetken. Mä olen nyt astetta norjalaisempi :)

Täällä on, ihan niinkuin Suomessakin, omalääkärisysteemi. Käsittääkseni siinä on jotain eroja verrattuna Suomeen, mutta pääsääntö on että jokaisella norjalaisella on omalääkäri. Perjantaina sain kirjeen jossa minua kehoitettiin valitsemaan itselleni lääkäri. (Taidan siis olla kaksi astetta norjalaisempi) Täällä jokainen saa valita itselleen lääkärin, tietysti siitä porukasta joilla on mahdollista ottaa uusia potilaita. Omalääkäriä saa myös vaihtaa kaksi kertaa vuodessa, muuttamisen takia tapahtuvaa vaihtoa ei lasketa näihin. Eli jos nyt eka valinta ei satukaan miellyttämään, kun eihän niistä nimen perusteella näe, niin sen voi sitten vaihtaa. Vähän niinkuin lääkärilottoa :)

Lotosta puheen ollen, norjassa ei voi lotota mikäli ei omista "veikkauskorttia". Jokainen täällä pelattu lotto, jokeri, toto tms. pelataan kortille. Käytännössä siis jokaiselle voitolle tiedetään heti voittaja, ja voitto voidaan maksaa tilille. (Täällä ei jää pelivoittoja lunastamatta.) Jotta pääsee kyseisen kortin haltijaksi, pitää olla norjalainen tili sekä norjalainen henkilötunnus. Koskapa henkilötunnukseni tuli viikko sitten, päätin tänään hommata kortin ja lotota. Mä siis olen kohta norskimpi kun ite norskit!

Paitsi että mulla kasvaa ikkunalla rairuohoa pääsiäistä varten. Täällä ei ole tapana, ja kaikki kysyy että mitä tuo on.. :)

(Vielä tätäkin kautta onnittelut kummitätskälle synttäreiden johdosta meiltä molemmilta!!)

Friday, April 15, 2011

Æ er så flink!

Norjalainen kehuu toista huomattavasti useammin kuin mihin suomalainen on tottunut. Aluksi täällä tuli hieman röyhistettyä rintaa kun kehuja tuli: Du er så flink! Käännettynä siis sanovat että olet hyvä jossakin. Jonkin ajan päästä sitä alkoi huomaamaan, että tuo "flink" ei vaadi mitään erikoista suoritusta, paikalliset viljelevät sanontaa joka väliin ja jossain tapauksissa se on melkein synonyymi sanalle kiitos.. Ei siis mikään erityinen ylpeyden aihe :(

Kohtalaisesti päänvaivaa viime päivinä on aiheuttanut niinkin yksinkertainen asia kun liukuovet. Remontin alaisessa makkarissa kun on yksi kiinteä kaappi, jossa on tietysti ihan perinteiset ovet. Koska joku kumma on päättänyt että remontin jälkeen sänky tulee asettumaan eri kohtaan huonetta, tarkoittaa se, ettei kyseisten ovien eteen jäisi liiemmälti tilaa. Yksinkertainen ratkaisu pulmaan on siis liukuovien asennus kyseiselle kaapille. Paha vain, että tämä kuningasidea luo uuden ongelman: osta liukuovet.. Täällä valmiit ovet maksavat enemmän kuin hunaja, vaikkei kahden oven yhteisleveys olekaan kuin alle 120 senttiä. (Kyllä, ovet tulevat sellaiseen paikkaan ettei siihen saa yhtä ovea, pitää olla 2 x 60 senttiä) Juoksin kylän jokaisen huonekalu- + rakennusliikkeen läpi etsiessäni halpoja ovia siinä onnistumatta. Halvimmat ovet maksoivat hieman yli 2000 kruunua kappale, eli yhteensä siis euroina vähän yli 500. PELKISTÄ OVISTA!! Ja tietysti halvimpien ollessa kyseessä, ne olivat ihan ne mitäänsanomattoman näköiset ohkaiset melamiiniovet. Kyllä mä tiedän ettei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa. Ja ihan niin tyhmä ei sentään meikäläinenkään ole.

Seuraava hoksaannus oli tietysti se, että huushollista löytyy räpylöistään ihan kohtalaisen kätevä uros. Aloin siis etsimään pelkkiä liukuovimekanismeja, jotta isäntä saisi sitten rakentaa niihin ne ovet, asennuspalvelu mukaanlukien. Ei mikään helppo tehtävä sekään. Aikani juostuani liikkeestä toiseen, löytyi viimein yksi lukkoliike joka kertoi kykenevänsä tilaamaan mikäli sellaiset todella haluan. Oli puhe että ottavat selville hinnan ja soittavat perään jotta osaan sanoa tahdonko vaiko enkö. Eivät soittaneet.. Netistä etsittyäni löysin sekä Suomesta että Norjasta postimynnistä mekanismit. Suomessa hinta olisi tullut postikuluineen hieman toisellesadalle eurolle, tällä puolella rajaa vielä vähän kalliimmaksi. Tuntuu sekin hieman tyyriiltä muutamasta alumiinikiskosta ja parista simppelistä rullasta. (Niin simppelistä että mahtaako olla edes laakereita, ihan pelkkä liukupinta vain sisällä) Lopulta internetin ihmeellisestä maailmasta löytyi valmis paketti hivenen alle 15 euroa. (Päätettiin tilata kaksi nippua, sillä toisessakin makkarissa odottaa samanlainen kaappi) Hinnaksi tuli postikuluineen 30 euroa/ liukumekanismi. Alan pikkuhiljaa ymmärtämään miksi norskit tilailevat hirmuisesti tavaraa ulkomailta netin kautta. Nyt täällä sitten odotellaan pakettia, jotta miäs pääsee rakentamaan niitä ovia. Itsellä on jäljellä ko. huoneeseen enää oven maalaus sekä verhojen ompelu. Sitä ompeluinspiraatiota ei ole vieläkään näkynyt..

Tämänhetkinen lumitilanne alkaa olla loistava. Siis allekirjoittaneen mielestä. Piha alkaa olla lähes sula, pihatiellä ja puutarhassa on vielä hieman lunta (tai siis jäätä), viereisellä pellolla ehkä alle viiden sentin kerros. Huomioitava on tietysti että tästä meidän kohdalta tuuli puhaltaa talvisaikaan lunta pois, joten muualla on vielä enemmän kun tässä meidän torpalla. Enomies kyseli lumitilanteesta uutta kuvaakin, mutta enhän minä ole sellaista muistanut räpsäistä. Ehkä enstaina sitten.

eKarjalastakin kyseltiin tuolla kommenttiboksissa jossain vaiheessa kesän talkootoiminnasta. Voin vastata että löytyy kyllä hommia jos on innokkaita tekijöitä :) Kesälle on suunnitteilla aita tähän mökin ympärille, torpan maalaus, loppupihatien "päällystys", pihan kiveystä... Riittää tekemistä, että tervetuloa vaan talkoilemaan. Yläkerran jatkoremontointi taitaa jäädä ensi talvelle, voi olla että kesäaikaan sitä puuhailee mielummin pihalla. Vaikka se vessa tuonne ylös olis kyllä ihan must.

Tuosta aidasta vielä hieman.. Olen esittänyt T:lle toiveen, että se aita saisi olla valmis kohtalaisen ripeästi, ennenkuin lampaat syöksyvät herkuttelemaan pihan kesäkukkasilla. Niitä kukkia ei siellä vielä kyllä ole, eikä tosin ola lampaitakaan vielä näkynyt. Täällähän on lammasfarmareilla tapana potkaista lampaat ulkoruokintaan kesällä, eikä niillä mitään aitauksia ole. Ne laumat vaeltelevat pitkin poikin, pomoilla on kellot kaulassa ja kaikilla korvamerkit notta tietävät kenen mikäkin on. Sitten niitä saa varoa kun mutkan takana onkin lauma keskellä tietä kun posotat autolla lievää ylinopeutta ;) Tarkoitushan olisi että lambit siirtyisivät tuonne hieman ylemmäs ruokailemaan, vähän niinkuin porotkin, mutta ei ne elukatkaan ihan tyhmiä ole. Lähtisitkö itse kiipeämään vuorille ruuan perässä jos läheltä löytyisi pelto jossa voisit pupeltaa pakin täyteen joka päivä ilman sen suurempaa vaivaa? Pellothan on täällä tietenkin aidattu, kun taas ne toiset farmarit ei tykkää että lampaat syö niiden pelloilta viljan/ruohon/heinän/mitä siellä sitten kasvaakin. Lammas taas livahtaa aivan uskomattoman pienestä lävestä jos se sellaisen löytää. Tai siis se tunkee päänsä siitä lävestä ja siinähän se suurenee se reikä kun se väkipakolla puskee läpi. Ja muu lauma seuraa perässä. Vaan yritäppä hätistää ne takaisin siitä samasta lävestä -ei muuten onnistu.. Vaikka olisi saartajina useampi ihminen + koira, niin johan ne singahtelee aidan viertä kuka minnekin. Viime kesänä tuli useammankin kerran kuntoiltua kun juoksi villamyttyjen perässä ympäri peltoa. Eikä ärsyttänyt kun ihan vähän. Jos tykkäisin enemmän lampaanlihasta niin olisi varmaan tullut pakastinta täytettyä siinä pahimman raivon vallassa :)

Mä olen odotellut hanhia pihamalle(=viereiselle pellolle), mutta niitä ei ole vielä näkynyt. Viime keväänähän tässä lepäilivät viikon päivät. Vielä ei ole tulleet kun lokit, ja aamulla pihalla tepasteli meriharakka.
Nyt olisi tietysti hyvä aika kiivetä katolle ja blokata piipun kupeesta se viimekesäinen pesän paikka. Jos siihen rakentaisi jonkun viiston "tason" jossa ei risut pysyisi niin jäisi lokilta pesä pykäämättä tänä vuonna. Viime kesästä tuli kyllä opittua että lokit on ihan kivoja verrattuna tiiroihin...

Friday, April 8, 2011

Viikonloppua pukkaa

Se olis sitten taas viikonloppu, tosin tällä kertaa en ajatellut viettää sitä töissä. Kotoakin luulisi löytyvän tekemistä aivan tarpeeksi. Vielä joutuu tovin odottelemaan ennenkun pääsee puutarhaan kuopsuttamaan, mutta lumet on huvenneet täälläkin melkein silmissä. Kukkapenkit odottavat asentajaansa, eilen ostin vaivaiset 400 litraa multaa pihalle, vähän niinkun Sulo Vilén. Siis halvalla sai.

Maanantaina huomasin ensimmäisen varman kevään merkin, ja räppäsin oikein kuvankin. Vassokuu vaan:


Tänään taas näytti ulkomittari mukavanpuoleisesti asteita puoli viiden aikaan iltapäivällä. Eikä siihen tietenkään aurinko paistanut.. :)


Tuo alempi lukema on siis pihalta, ja on se mollukka näköjään lämmittänyt ikkunalautaa sisäpuoleltakin. Ei meillä oikeasti ole sisällä noin lämmin.

Seuraavalla kerralla taas enemmän tarinaa, nyt tää taitaa lähteä pikku kävelylle, täällä on meinaan upea ilma! Sommoro!

Saturday, April 2, 2011

Ihan vaan pari kuvaa

Tällä viikolla tuli räpsittyä muutama kuva kännykällä ihan tätä blogia ajatellen. Tää on samalla vähän niinkun testi, että kuinka hyviä ne kuvat sitten netin kautta katsottuina onkaan..

Minähän olen tunnetusti laiska. Niin laiska, että en viitsi keittää pelkästään itselleni kahvia kotona, T kun ei juo sitä lainkaan. Töissä on kuitenkin tullut tavaksi juoda muutama kuppi päivässä, ja siitä johtuen kotonakin kahvihammasta kolottaa totuttua enemmän. Laiskan ihmisen ratkaisu on siis seuraava:


TADAA! Hän on siis uusi perheenjäsenemme, joka kulkee nimellä George Clooney. Hän ei ikävä kyllä ole aito vaan feikkiversio Georgesta. Aito Yrjö kun ei pulauta ulos muuta kuin kahvia, ja tämän talouden toinen puolikas tahtoi mielummin sellaisen josta saa myös kaakaota sekä (jää-)teetä. Mukillinen on valmis noin minuutissa, tarkkaa aikaa en ole mitannut.

Torstaina täällä oli vihdoinkin aurinkoinen päivä, ja hoksasin ottaa kuvan maisemista töissä ollessani. Seuraavat räpsyt on siis juurikin se tausta jota meikäläinen tuijottaa ansiotyössä ollessaan. Surkeeta, eikö?


Työkaveri tuli tänään (jep, olin ylitöissä) mun kyydillä töihin. Se on jo parina päivänä maininnut että niillä on aikas paljon pihassa lunta. Seuraava kuva on näpsätty sen kotikadulta. Kieltämättä siellä vähän oli tota valkosta. Naapurin auto antaa vähän osviittaa penkan korkeudesta.. :)


Tää vika kuva onkin sitten jo melkein kotoa. On meilläkin vielä vähän hankea. Ei tartte vielä istuttaa kukkia pihalle.