Friday, September 30, 2011

Arkea etelässä

Arki se pyörii näköjään täälläkin, melkein samalla tavalla kun tuolla pohjoisessakin. Töitä ei ole vielä löytynyt mutta aika toiveekkaalla mielialalla täällä silti ollaan. Kolmeen vuokravälitystoimistoon on toimitetty cv, luulisi niistä jostain edes jotain hommaa tippuvan. Toistaiseksi tämä menee ihan lomailun kannalta :)

Arki on jo alkanut rullaamaan normaalia rataansa; T käy koulussa ja mä häärään kotihengettärenä. Mikäli luulen tarvitsevani autoa, käyn heittämässä T:n kouluun kahdeksalta ja yritän muistaa hakea sen kotiin kolmen kieppeillä.. Tekemistä on toistaiseksi löytynyt, tutustumista alueeseen riittää, täällä kun näitä kyliä on vähän tiheämmässä kun tuolla lapissa.

Jos pieni tietoisku tähän väliin. Eli Grimstad on kaupunki etelä-Norjassa Skagerrakin rannikolla, asukasluku noin 20,5 tuhatta. Lähimmät suuremmat kaupungit ovat Arendal (yli 40 tuhatta asukasta) ja Kristiansand (Norjan viidenneksi suurin kaupunki, yli 80 tuhatta asukasta). Arendal on vain noin kahdenkymmenen kilometrin päässä, kun Kristiansandiin on matkaa viitisenkymmentä. Matkat tietysti riippuvat siitä ajaako pitkin E18-valtatietä vai valitseeko maisemareitin, ns "vanhan tien".

Arendalissa ollaan käyty muutaman kerran, siellä on sellainen järjettömän suuri kauppakeskittymä, josta löytää lähes kaiken. Löytyy huonekaluliikkeitä (ei ikeaa), autokauppoja, vaate- ja kenkäkauppoja, urheiluliikkeitä, ruokakauppoja. On experttiä, paikallista giganttia ja tietysti biltema.. Kristiansandissa on melkein samanlainen, tosin käsittääkseni ei ihan yhtä suuri. Mutta siellä on se ikea :) Arendalin keskusta on saman tyylinen kun Grimstad, vanhoja rakennuksia ja kapeita katuja. Mutta niillä on isompi kirkko. Ja kirkon "kivijalassa" 7eleven-kioski :)


Viikko sitten kävin kävelyllä tuossa talon takana olevassa metsikössä, ja varuiksi otin mukaani pussin ja pienen veitsen. Ihan vaan siltä varalta jos sattuisi löytymään jotain kerättävää. Ja löytyihän niitä. Sen tunnin aikana jonka olin kotoa pois, saalistin kolmisen litraa suppilovahveroita. Niitä oli niin paljon että ne melkein itse hyppivät mukaan! Eilen kävin toisen kerran, ja nyt se oli jo hieman haasteellisempaa sillä puut ovat alkaneet tiputtamaan lehtiä. Mutta keräsin reilussa tunnissa hieman yli neljä litraa. Tällä kertaa kun ei mennyt aikaa siihen että löytää kotiin :)

Nyt pitäisi löytää jostain sienikuivuri, pakastintilaa kun meillä ei kauheasti ole.

Luonto täällä on kovasti erinäköistä kun mihin on tottunut, koskaan en näin etelässä ole asunut. Tammia täällä kasvaa joka nurkalla, ja metsässäkin niitä on melkein enemmän kun koivuja. Jalavaan törmää myös jatkuvasti. Havupuita on myös, mutta ei niin paljon kun Suomessa. Meidän terassia vastapäätä kasvaa isohko tammi, ja näin syksyllä se on tietysti täynnä tammenterhoja. Itselle oli aika mielenkiintoinen havainto kun aluksi ihmettelin mikä ihmeen rapina täällä kuuluu vähän väliä. No ne on tietty ne tammenterhot jotka rapisee maahan.


Kaupungista löytyi lisäksi isoin tuija, minkä olen ikinä nähnyt. On hieman eroa siihen Tromssassa ostamaani alle metriseen sinttiin..


Kelit täällä vaihtelee ihan käsittämättömään tahtiin. Samana päivänä voi olla tuulta, aurinkoa ja vesisadetta, ja ne vaihtuvat ihan melkein huomaamatta. Niinkun yhtenä päivänä puhuin äipän kanssa puhelimessa, ja tuo kysyi että millainen ilma täällä on. Katsoin pihalle ja totesin että komea on, aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Puhelun jälkeen siivoilin hieman, ja lähdin kaupungille. Siinä vaiheessa satoikin sitten jo vettä. Sumua täällä on ollut melkein joka aamu, niinkun esimerkiksi tuosta tammi-kuvasta saattaa näkyä. Sen näppäsin tänä aamuna. Samaten kun tuon hienon taideteoksen, jollaiset meitä odottavat aamuisin aidan kupeessa.

3 comments:

  1. Terveiset reissusta, oltiin aikas siivosti. Hyväkun saat välillä nauttia 'etelämmästäkin'. Katotaan sitä mun ja P:n tulemista täss jossain vaiheessa että ehditäänkö... vai siirtyykös taas!

    ReplyDelete
  2. Onnea uuteen kotiin! Täällä on kans muutto edessä, mut ihan tuohon parin kilometrin päähän vain :)

    ReplyDelete
  3. Moro! Piti oikein kartasta katsoa miten etelässä asutte ;) Mukavia sieniretkiä sinne ETELÄÄN! toivottaa "mopoileva rakentaja" E-K:sta

    ReplyDelete