Sunday, January 15, 2012

Pålegg

Olen tainnut jo aiemmin mainita, että norjalaiset syövät uskomattoman paljon leipää. Valtaosa myytävästä leivästä on kokonaisia vuokaleipiä, jonkun verran löytyy myös sämpylöitä tai pienempiin paketteihin pakattuja siivuja. Yleensä kuitenkin kaupan hyllyt notkuvat noita kokonaisia leipiä, ja hyllyjen vierestä löytyy joka kaupasta viipalointikone. Eli siis sellainen että saat mötkylän muovattua paketilliseksi paahtoleipää. Kunnon ruisleipää täältä ei löydy vaan kaikki leipä on enemmän tai vähemmän vaaleaa, terveellisenä leipänä täällä näytettäisiin markkinoivan kokojyväleipää. "Ruisleipä" on käytännössä ihan sitä tavallista leipää johon on lisätty hieman ruisjauhoja. Ei kuitenkaan niin paljoa että se värissä näkyisi. :) Karppauskuume on täälläkin saanut kauppoihin myös karppaajan leipää, jota näyttäisi olevan jokaisessa putiikissa.

(Kuva: rosenberg-spiseforretning.no)

Tuo leivän suuri kulutus on ilmeisesti johtanut myös siihen, että sitä käytetään myös makeana välipalana vaihtamalla vain päälliset. Eikä välttämättä edes välipalana... Tänä aamuna olin laittamassa itselleni aamiaista kun mies kömpi makuuhuoneesta. Tietysti kysyin että laitanko aamiaisen samalla myös hänelle. Vastaus oli että joo, kaksi siivua voilla voideltua leipää johon mansikkahilloa päälle. Siis aamiaiseksi. Ne sitten nautittiin maitolasillisen kera. :) Olen mä kyllä nähnyt banaaniakin syötävän leivän päällä.

Toinen vaihtoehto tuolle makealle versiolle on maapähkinävoi. Sen alle ei käsittääkseni laiteta tavallista voita, mutta voin toki olla väärässäkin. Tuo leivänsyönti on täällä niin yleistä, että ovat lanseeranneet makrillia tomaattikastikkeessa niin pienessä purkissa että se sopii juuri yhdelle leivälle. Ja sitä mainostetaan juuri näillä sanoilla.

Eniten minusta selventää aihetta kuitenkin se, että norjan kielessä on oma sana joka tarkoittaa leivän päällistä. Vähän kun eskimoilla on parikymmentä sanaa lumelle, joita suomessakin on tietysti useita (lumi, sohjo, räntä, loska jne..) Norjalaisille tuo leipä-aihe on niin yleinen että sille on oma sana. Suomen kielessähän puhutaan vain jostain joka tulee leivän päälle. Jos täällä tarkoitat juustoa, kinkkua, tomaattia, kurkkua sitä mansikkahilloa tai maapähkinävoita niin sanot vaan pålegg :)

2 comments:

  1. Banaani on ihanaa leivän päällä. Ja Jarlsberg juusto ja omenaviipaleet. :)

    ReplyDelete
  2. Olen itse hieman arka testailemaan "omituisuuksia", joten tuota banaania en ole kokeillut. Jarlsberg ja omena toimivat ainakin ilman leipää :)

    ReplyDelete