Tuesday, September 4, 2018

Kolmanneksi paras

Tänään töihin ajellessani kuulin radiosta että Tripadvisor oli äänestänyt Tromssan kolmanneksi parhaaksi paikaksi matkustaa, mikäli tahtoo elämyksiä. Kieltämättä täällä voi tehdä monenlaisia asioita luonnon ollessa erittäin lähellä. Keskustasta pääsee muutamassa minuutissa bussilla (tai vaikka kävellen) vaellusreitin alkupäähän, ja valikoima senkun lisääntyy mikäli voi siirtyä vaikka puolen tunnin matkan päähän. Kelien sattuessa näkyy revotulia, poroja pääsee ruokkimaan porofarmille ja poroja näkee jopa ihan asutuksen kupeessa. Ei ihan keskustassa sentään, mutta ei kaukana.


Veikkaisin että tässä on ainakin jokunen syy siihen miksi Tromssa on äänestyksessä pärjännyt, tuskin haitannee sekään että kaupungissa on ihan kohtalaiset shoppailumahdollisuudet sekä ravintolatarjontaa. Turismi on lisääntynyt rajusti pelkästään sinä aikana kun minä olen täällä asunut.

Haittapuolena turismille ovat tietenkin turistit. Jopa meillä "maalla" on ollut häiriötä tyypeistä jotka tulevat pihaan kamera kaulassa. Maisemat meiltä ovat kieltämättä upeat, mutta ei nyt ihan puutarhaan asti minusta pitäisi turistin tunkea. Varsinkaan kun meidän talon ympärillä on lääniä kyllä riittävästi.

Toisena isona haittapuolena pitäisin risteilijöitä joita käy kesäisin Tromssassa kymmeniä. Raskasta polttoöljyä polttoaineenaan käyttävät jättiläiset saastuttavat käynnillään enemmän kuin koko kaupungin autokanta viikossa (vai oliko se kuukaudessa). Siitä huolimatta (tai juurikin sen takia) ovat suunnittelemassa Tromssaan tietulleja koko kaupungin alueelle rajoittaakseen autoilua koska saasteet.. Oh, ironia. Mutta niistä tietulleista enemmän joskus toiste.

On aivan turha suunnitella vievänsä vieraita gondolihissille, yhdelle Tromssan suosituimmista turistikohteista mikäli satamassa näkyy risteilijä. Silloin koko kaupunki, ja erityisesti turistikohteet on miehitetty turisteilla, gondolihissin (Fjellheisen), Polarian ja Porofarmin parkkipaikat ovat täynnä busseja.


Talvisin on Tromssassa mahdollista lähteä myös valasristeilylle. Hinta on sadan euron kieppeillä per naama, eikä takeita valaiden näkemisestä ole. Monilla järjestäjille on kyllä takuu, jonka ansiosta voi osallistua ilmaiseksi uudelle risteilylle mikäli valaat pysyvät piilossa. Takuu ei tietenkään hirveästi lohduta mikäli on vain pikaisesti kaupungissa käymässä eikä mahdolilsuutta uusintaan ole. Itse olimme risteilyllä kolme vuotta sitten marraskuussa, ja sillä reissulla näimme useita ryhä- ja miekkavalaita. Mukana sillä keikalla oli vain kännykkäkamera, jolla en onnistunut pätevää kuvaa nappaamaan. Kuvia voitte sen sijaan käydä katsomassa suomalaisen Tromssassa asuvan Ilkka Jaakolan kotisivuilta, eli täältä.

No comments:

Post a Comment