Friday, June 3, 2011

Fakta homma

Tiesittekö että Tromssan läänin alueella on 866 yli tuhannen metrin korkuista huippua? Valtaosa noista huipuista sijaitsee "Lyngenin Alpeilla". Lyngen on suosittu matkailualue sekä hiihtäjien että kalastajien keskuudessa. (Vertailun vuoksi koko Suomella noita huippuja on 26. Tromssan läänillä on kokoa noin neljäsosa Lapin läänistä.)

Tromssassa on asukkaita hieman yli 68 tuhatta, eli hivenen enemmän kuin Hämeenlinnassa. Kaupunkiin perustettiin yliopisto 1968, minkä jälkeen kaupungin väkiluku on ollut kasvussa.

Tromssa on ollut Norjan pääkaupunkina parisen viikkoa toisen maailmansodan aikana.

Jättiputki, eli "Tromssan palmu" kasvaa täällä lähes joka paikassa. Kaupungissa sitä näkee tyhjillä tonteilla, sekä teiden varsilla. Meidän lähellä sitä onneksi ei ole.

Norjassa sairaalahoito on ilmaista mukaanlukien lääkkeet ja lääkärissäkäyntikin maksaa vain omavastuuosuuden. (Jonka määrästä ei ole tietoa)

Norjan kielessä on vähemmän sanoja lumelle kuin suomen kielessä. Esimerkiksi räntä ja loska kuitataan samalla sanalla -sludd.

Tromssan ilmastoa lämmittää Golf-virta, kaikkien aikojen pakkasennätys täällä on vain -18 astetta. Lunta tosin voi olla reilummasti, ennätys on 2,4 metriä joka mitattiin huhtikuussa 1997.

Aurinko ei laske Tromssassa aikavälillä 18 toukokuuta - 26 heinäkuuta. (Suunnilleen)

Tromssan keskusta sijaitsee saarella, joka on noin 12 km pitkä ja 2 km leveä.

Tromssan silta, eli yhteys mantereelta saarella sijaitsevalle keskustalle avattiin 1960, sitä aiemmin liikenne hoidettiin lautalla. 1990 avattiin mantereelta saarelle johtava tunneli, joka käy 100 metriä merenpinnan alapuolella. Tunnelin rakennuskulut kerättiin Tromssalaisilta laittamalla polttoaineisiin 50 øren (noin 6 sentin) "Tromssa-lisä". Lisää ei ole poistettu vaikka tunnelin kulut on jo kerätty, eli Tromssan alueella polttoaine on edelleen kalliimpaa.


Norjan kapein kohta, 6,3 kilometriä sijaitsee noin Sodankylän korkeudella, kohdassa jossa Hellmofjorden (Hellmo-vuono) ylettyy melkein Ruotsin rajalle.


(Mistään näistä tiedoista en laittaisi päätäni pantiksi, joten ei ehkä kannata lähteä lyömään vetoa näillä pohjatiedoilla :))

1 comment:

  1. Mukava tietoisku. Terveisiä sinne pohjoiseen! Mopoilija E-Karjalasta :)

    ReplyDelete