Sunday, October 23, 2011

Stavanger

Niinkuin jo mainitsin edellisessä postauksessa, teimme jokin aika sitten pikaisen reissun Stavangeriin. Vihdoin sain aikaiseksi jakaa reissun kuvasaldoa myös teille.

Isolta tieltä kun poikkeaa, on teiden varret kiviaitoja piukassa. Ne on aika idyllisiä, ei Suomessa vaan tuolla lailla. Kauempana edessä ajelee pienenä pisteenä mopolla T.


Tästä kuvasta näkee miten ne kiviaidat on tehty. Eli luonnostaan kaikki pellot on täynnä "pikku"kiveä. Kun pellot on raivattu viljelysmaaksi, on kertyneet kivet kasattu peltojen laidoille ja teiden varsille aidoiksi. Etualalla siis siivottu pelto, taaempana näkyy kivet vielä paikoillaan lampaiden laidunmaalla. On siinä ollut hommaa, varsinkin kun muistaa sen ettei siihen aikaan ole ollut traktoreita kun tuo on tehty..


Kaverin talon lähellä oli myös kohtalaisen suuri järvi. Täällä noita pikkuisia (ja vähän isompiakin) järviä tuntuu olevan ihan joka paikassa. Ja sitten Suomea sanotaan tuhansien järvien maaksi. En mene vannomaan, mutta alkaa tuntumaan siltä että niitä on täällä vielä enemmän.


Sisältä kaverin luota löytyi taas tämä körmy. Itse herra oskari. Siskon huushollissa näitä oli joskus enemmänkin.


Kaupungissa ei ehditty kovinkaan pitkää kiertoajelua tehdä, mutta tietysti satama piti käydä kurkkaamassa. Hirveän tyypillinen norskisatama, vanhoja värikkäitä taloja vieri vieressä. Tuonne uudestaan siten että ehtii käydä vähän katselemassa kauppojakin ja istahtaa jonnekin kahville.


Hieman kauempana keskustasta löytyi liitovarjosurffailijoita. Tämä tuntuu olevan sangen suosittu harrastus täällä, tuulta kun löytyy kohtalaisen usein. Näitä on nähty myös Tromssassa, eli ei kelillä niin väliä. Kuvanottopäivänä oli ehkä 10 astetta lämmintä, meriveden lämpötilasta en osaa sanoa.


Pala historiaa: Stavangerissa on käyty suuri taistelu vuonna 872, joka johtui Harald ensimmäisen julistautumisesta koko Norjan kuninkaaksi. Kjøtve Rikas kannattajineen ei ollut ihan täsmälleen samaa mieltä, ja tappeluhan siitä tuli. Taistelu päättyi Haraldin voittojen joukkoon, ja Harald luetaan siis ensimmäiseksi Norjan kuninkaaksi. Kjøtven (eloonjääneet) kannattajat eivät tätä sulattaneet ja laivasivat itsensä Islantiin. Taistelun muistoksi on Stavangeriin pystytetty Fritz Røedin suunnittelema muistomerkki. Komea on.


Lopuksi vielä taistelusta kirjoitettu runo:

Heyrði þú í Hafrsfirði,
hvé hizug barðisk
konungr enn kynstóri
við Kjötva enn auðlagða;
knerrir kómu austan,
kapps of lystir,
með gínöndum höfðum
ok gröfnum tinglum.

Kuulitteko Hafrsfjordista
kuinka kovasti he taistelivat
ylhäinen kuningas
vastaan Kjötve Rikas;
laivat seilasivat idästä
himoiten taistelua,
ammottavine päineen
ja veistetyine keulineen.

Suomennos ihan vaan itse yritetty värkätä.. Oikeellisuudesta siis ei takeita :) Vaan eikös kuullosta tuo vanha norja ihan joltain kieleltä Taru Sormusten Herrasta?

Ja vielä toim. huom. Tuo kohta missä puhutaan laivojen saapumisesta idästä, niin on muuten ihan tasan mahdollista. Katsokaa vaikka Google mapsista missä sijaitsee Hafrsfjord.

1 comment:

  1. Täälläkin on tänään melkein 10 ast.lämmintä.Iskä on maalaamassa Forssassa Heikin ja Jennan kämpillä,minäkin olin eilen tapetteja pois kiskomassa.Viikonvaihteessa pitäis kai yrittää jo muuttaa sinne,siivousta ja lapsen vahdin hommia piisaa enkä kai oikein muuta osaakaan.Hyvää syksyn jatkoa teille,terkkuja!

    ReplyDelete