Tuesday, July 10, 2012

YYYYYH

Olen mahdollisesti aiemmin jo maininnut norjalaisen ja suomalaisen ääntämisen eroista. Tänään ongelma konkretisoitui jälleen kerran, kun sain postista tekstiviesti-ilmoituksen saapuneesta paketista. Hakukoodi oli luonnollisesti YJ20. Siellä tiskillä minä reppana sitten yritin tavata tädille sitä hakukoodia jota se ei meinannut tajuta lainkaan. Norjassahan U lausutaan Y:nä ja Y lausutaan sellaisena Y:n ja I:n välimuotona, jota en vielä tähän päivään mennessä ole oppinut. Eli kun sanoin tädille Y niin se kirjoitti U ja kun minä korjaamaan että ei-ei kun YI niin se kirjoitti I.. Ja taas meikäläinen korjaamaan että eieiei kun Y niin taas tuli U. Pakko oli kaivaa laukusta puhelin ja näyttää sille se tekstiviesti kun se ei tajunnut edes vaikka siihen tiskiin piirsin sormella Y-kirjaimen.. Lopulta siis sain kuin sainkin pakettini :)

T on nyt toista viikkoa pohjoisessa, ja minä alan huomaamaan että kämpän sekoittaminen sujuu näköjään ihan itsekseenkin. Huusholli ei tosin ole aivan yhtä räjahtäneessä tilassa kuin normaalisti, mutta kuitenkin.. Älkää kertoko T:lle että myönsin :)4 comments:

 1. Siis tyhmä Y. En osaa, enkä kai opikaan sitä koskaan oikein lausumaan. Keväällä minun piti yhdelle ryhmälle opettaa norjan lausumista ja aiheena oli Y-kirjain... Eihän siitä meinannut mitään tulla :D.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kurssi olisikin kova sana kun ei siitä muuten mitään taida tulla.. Sanovatko muuten pohjoisessa Y:n eri tavalla kun täällä etelässä? Kun T väittää että mun Y:ni on ihan ymmärrettävä mutta se postin täti ei meinannut tajuta sahallakaan..

   Oletko muuten vastaanottanut jo Lumiukon? :)

   Delete
 2. Y on paha :/ En osaa, vaikka kuinka yrittäisin. Epäilen, etten edes kuule sitä oikein enkä siten osaa myöskään matkia. Mutta mahtoiko postin täti olla ihan tosissaan, ettei ymmärtänyt? Vai oliko sillä huono päivä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sehän se varmaan mullakin, kuulossa vikaa eikä ääntämisessä. :)
   Saattoihan se olla täti vaan kyllästynyt ja päätti treenata näyttelijänlahjojansa leikkimällä tyhmää. Mistä näistä norskeista koskaan tietää...

   Delete