Tuesday, June 16, 2015

Voihan vehnä

Arvatkaapas mikä saattaa ottaa hieman päähän? No se että on pakastin täynnä ruispaloja ja sitten mitä todennäköisimmin kehittää itselleen jonkinnäköisen yliherkkyyden vehnään.

Olen tässä kevään aikana ihmetellyt omituisia vatsaoireita, ja muutama viikko sitten sain vihdoin aikaiseksi ostaa apteekista kotona tehtävän keliakiatestin. Testi näytti miinusta, mutta siitä huolimatta tai juurikin siitä johtuen aloitin vehnättömän ruokavalion. Ja hupsis! Oireet katosivat muutamassa päivässä eivätkä ole tulleet takaisin kun olen pysytellyt kaukana leivistä ja pastoista. Tätä testiä pitänee nyt jatkaa ainakin muutama kuukausi ja katsoa miten homma etenee ja miten pakki reagoi. Jos näin helpolla saa itselleen huomattavasti paremman olon, niin ei varmaan kannata niitä ruispaloja sieltä pakastimesta syödä. Ne kun mokomat sisältävät vehnäjauhoja. Silti hieman itkettää kun joudun hylkäämään sekä pizzat että pastat jotka molemmat ovat lemppariruokien joukossa..
(Vaikka testasin kyllä jo gluteenittoman pastan. Oli ihan ok, mutta aivan JÄRJETTÖMÄN kallista ainakin täällä)

Nyt taidan siis alkaa kauppaamaan muille Tromssansuomalaisille niitä leipiä. Sillä jos tilanne jossain vaiheessa paranee, niitä saa Kilpisjärveltä lisää.. Ja netistä löytää onneksi helposti erilaisia korvaavia ruokaohjeita, kuten esimerkiksi munakoisolasagne johon ei tule lainkaan pastaa. Ei se toki aivan samalta maistu, mutta menettelee. :)

Läväytän tähän loppuun vielä tilannepäivityskuvan naapurin purkutalosta. Aika ahkeria ovat viikossa olleet, vai mitä?

Lakoaa se

4 comments:

 1. Tee karppipizzapohja. En nyt löytänyt reseptiä mistään, mut oon tehnyt sellaisen jossa munaa, juustoraastetta ja mantelijauhoo muistaakseni..
  T.Jemppu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, olen tuollaistakin aikanaan kokeillut, tosin se sisälsi myös turkkilaista jogurttia. Ei se nyt oikean pizzan veroinen ole, mutta korvikkeena menettelee :)

   Ei muuten oikein kasva luottamus meidän firman ruokalaan. Eilen olivat merkinneet pastalla jatketun tomaattikeiton gluteenittomaksi.. En ottanut.. Mutta luulen että gluteenittomaksi merkityn lihapadan kastikekin oli suurustettu vehnäjauhoilla. Sain nimittäin eilen vatsaoireita ensimmäistä kertaa muutamaan viikkoon.. :(

   Delete
  2. Onnekseni en tarvitse mitään erityisruokavaliota, mutta olen silti pannut merkille, että norjalaisten tietämys vaikkapa nyt sitten keliakiasta tai laktoosi-intoleranssista on tosi vähäinen suomalaisiin verrattuna. Ja kasvisruuasta en edes aloita...

   Delete
  3. Kieltämättä ei näyttäisi tietämys olevan samaa tasoa kun Suomessa. Mahtaako täällä esiintyä näitä allergioita vähemmän?

   Olen lähipiirille kertonut näistä epäilyistäni, testeissä en ole vielä käynyt. Silti minua kutsuttiin eilen syömään vohveleita.. :)

   Delete