Friday, April 15, 2011

Æ er så flink!

Norjalainen kehuu toista huomattavasti useammin kuin mihin suomalainen on tottunut. Aluksi täällä tuli hieman röyhistettyä rintaa kun kehuja tuli: Du er så flink! Käännettynä siis sanovat että olet hyvä jossakin. Jonkin ajan päästä sitä alkoi huomaamaan, että tuo "flink" ei vaadi mitään erikoista suoritusta, paikalliset viljelevät sanontaa joka väliin ja jossain tapauksissa se on melkein synonyymi sanalle kiitos.. Ei siis mikään erityinen ylpeyden aihe :(

Kohtalaisesti päänvaivaa viime päivinä on aiheuttanut niinkin yksinkertainen asia kun liukuovet. Remontin alaisessa makkarissa kun on yksi kiinteä kaappi, jossa on tietysti ihan perinteiset ovet. Koska joku kumma on päättänyt että remontin jälkeen sänky tulee asettumaan eri kohtaan huonetta, tarkoittaa se, ettei kyseisten ovien eteen jäisi liiemmälti tilaa. Yksinkertainen ratkaisu pulmaan on siis liukuovien asennus kyseiselle kaapille. Paha vain, että tämä kuningasidea luo uuden ongelman: osta liukuovet.. Täällä valmiit ovet maksavat enemmän kuin hunaja, vaikkei kahden oven yhteisleveys olekaan kuin alle 120 senttiä. (Kyllä, ovet tulevat sellaiseen paikkaan ettei siihen saa yhtä ovea, pitää olla 2 x 60 senttiä) Juoksin kylän jokaisen huonekalu- + rakennusliikkeen läpi etsiessäni halpoja ovia siinä onnistumatta. Halvimmat ovet maksoivat hieman yli 2000 kruunua kappale, eli yhteensä siis euroina vähän yli 500. PELKISTÄ OVISTA!! Ja tietysti halvimpien ollessa kyseessä, ne olivat ihan ne mitäänsanomattoman näköiset ohkaiset melamiiniovet. Kyllä mä tiedän ettei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa. Ja ihan niin tyhmä ei sentään meikäläinenkään ole.

Seuraava hoksaannus oli tietysti se, että huushollista löytyy räpylöistään ihan kohtalaisen kätevä uros. Aloin siis etsimään pelkkiä liukuovimekanismeja, jotta isäntä saisi sitten rakentaa niihin ne ovet, asennuspalvelu mukaanlukien. Ei mikään helppo tehtävä sekään. Aikani juostuani liikkeestä toiseen, löytyi viimein yksi lukkoliike joka kertoi kykenevänsä tilaamaan mikäli sellaiset todella haluan. Oli puhe että ottavat selville hinnan ja soittavat perään jotta osaan sanoa tahdonko vaiko enkö. Eivät soittaneet.. Netistä etsittyäni löysin sekä Suomesta että Norjasta postimynnistä mekanismit. Suomessa hinta olisi tullut postikuluineen hieman toisellesadalle eurolle, tällä puolella rajaa vielä vähän kalliimmaksi. Tuntuu sekin hieman tyyriiltä muutamasta alumiinikiskosta ja parista simppelistä rullasta. (Niin simppelistä että mahtaako olla edes laakereita, ihan pelkkä liukupinta vain sisällä) Lopulta internetin ihmeellisestä maailmasta löytyi valmis paketti hivenen alle 15 euroa. (Päätettiin tilata kaksi nippua, sillä toisessakin makkarissa odottaa samanlainen kaappi) Hinnaksi tuli postikuluineen 30 euroa/ liukumekanismi. Alan pikkuhiljaa ymmärtämään miksi norskit tilailevat hirmuisesti tavaraa ulkomailta netin kautta. Nyt täällä sitten odotellaan pakettia, jotta miäs pääsee rakentamaan niitä ovia. Itsellä on jäljellä ko. huoneeseen enää oven maalaus sekä verhojen ompelu. Sitä ompeluinspiraatiota ei ole vieläkään näkynyt..

Tämänhetkinen lumitilanne alkaa olla loistava. Siis allekirjoittaneen mielestä. Piha alkaa olla lähes sula, pihatiellä ja puutarhassa on vielä hieman lunta (tai siis jäätä), viereisellä pellolla ehkä alle viiden sentin kerros. Huomioitava on tietysti että tästä meidän kohdalta tuuli puhaltaa talvisaikaan lunta pois, joten muualla on vielä enemmän kun tässä meidän torpalla. Enomies kyseli lumitilanteesta uutta kuvaakin, mutta enhän minä ole sellaista muistanut räpsäistä. Ehkä enstaina sitten.

eKarjalastakin kyseltiin tuolla kommenttiboksissa jossain vaiheessa kesän talkootoiminnasta. Voin vastata että löytyy kyllä hommia jos on innokkaita tekijöitä :) Kesälle on suunnitteilla aita tähän mökin ympärille, torpan maalaus, loppupihatien "päällystys", pihan kiveystä... Riittää tekemistä, että tervetuloa vaan talkoilemaan. Yläkerran jatkoremontointi taitaa jäädä ensi talvelle, voi olla että kesäaikaan sitä puuhailee mielummin pihalla. Vaikka se vessa tuonne ylös olis kyllä ihan must.

Tuosta aidasta vielä hieman.. Olen esittänyt T:lle toiveen, että se aita saisi olla valmis kohtalaisen ripeästi, ennenkuin lampaat syöksyvät herkuttelemaan pihan kesäkukkasilla. Niitä kukkia ei siellä vielä kyllä ole, eikä tosin ola lampaitakaan vielä näkynyt. Täällähän on lammasfarmareilla tapana potkaista lampaat ulkoruokintaan kesällä, eikä niillä mitään aitauksia ole. Ne laumat vaeltelevat pitkin poikin, pomoilla on kellot kaulassa ja kaikilla korvamerkit notta tietävät kenen mikäkin on. Sitten niitä saa varoa kun mutkan takana onkin lauma keskellä tietä kun posotat autolla lievää ylinopeutta ;) Tarkoitushan olisi että lambit siirtyisivät tuonne hieman ylemmäs ruokailemaan, vähän niinkuin porotkin, mutta ei ne elukatkaan ihan tyhmiä ole. Lähtisitkö itse kiipeämään vuorille ruuan perässä jos läheltä löytyisi pelto jossa voisit pupeltaa pakin täyteen joka päivä ilman sen suurempaa vaivaa? Pellothan on täällä tietenkin aidattu, kun taas ne toiset farmarit ei tykkää että lampaat syö niiden pelloilta viljan/ruohon/heinän/mitä siellä sitten kasvaakin. Lammas taas livahtaa aivan uskomattoman pienestä lävestä jos se sellaisen löytää. Tai siis se tunkee päänsä siitä lävestä ja siinähän se suurenee se reikä kun se väkipakolla puskee läpi. Ja muu lauma seuraa perässä. Vaan yritäppä hätistää ne takaisin siitä samasta lävestä -ei muuten onnistu.. Vaikka olisi saartajina useampi ihminen + koira, niin johan ne singahtelee aidan viertä kuka minnekin. Viime kesänä tuli useammankin kerran kuntoiltua kun juoksi villamyttyjen perässä ympäri peltoa. Eikä ärsyttänyt kun ihan vähän. Jos tykkäisin enemmän lampaanlihasta niin olisi varmaan tullut pakastinta täytettyä siinä pahimman raivon vallassa :)

Mä olen odotellut hanhia pihamalle(=viereiselle pellolle), mutta niitä ei ole vielä näkynyt. Viime keväänähän tässä lepäilivät viikon päivät. Vielä ei ole tulleet kun lokit, ja aamulla pihalla tepasteli meriharakka.
Nyt olisi tietysti hyvä aika kiivetä katolle ja blokata piipun kupeesta se viimekesäinen pesän paikka. Jos siihen rakentaisi jonkun viiston "tason" jossa ei risut pysyisi niin jäisi lokilta pesä pykäämättä tänä vuonna. Viime kesästä tuli kyllä opittua että lokit on ihan kivoja verrattuna tiiroihin...

1 comment:

  1. Juu,tiirat on ihania.Nyt on jo kymmenen ast.lämmintä,lumi sulaa vauhdilla.Iskä harjoittelee klapien tekoa ja mun tarttis siivota.Mukavaa viikonloppua teille1

    ReplyDelete