Friday, March 8, 2013

Säätietoja

Tänään innostuin katselemaan tulevaa säätä yr.no-sivustolta, josta monesti tulee kyseisiä tietoja katseltua. Vaikka olen ko. sivustoa käyttänyt lähes koko Norjassa oleskeluaikani, huomasin tänään aivan uuden ominaisuuden. Sivuston kielen pystyy yläkulmasta vaihtamaan kveeniksi! Kveenithän ovat aikoinaan Norjaan muuttaneiden suomalaisten jälkeläisiä, ja kveenillä on Norjassa myös virallinen vähemmistökielen asema. Kokeilkaapa itse, ymmärtänette tuota vanhalta suomelta kuullostavaa kieltä :)

Tähän väliin detalji:
T:n isoäidin äidin äiti (jos oikein muistan) on ollut suomalainen. Meillä siis asuu kveeni!

Suomenkielestä on mahdollisesti hyötyä myös tulevaisuuden puhelinkeskusteluissa; sain eilen ensimmäisen soiton puhelinmyyjältä. Tällä kertaa vastassa oli jonkin sortin automaatti joka pyysi vastaamaan kyselyyn näppäimiä painelemalla. Eroon siis pääsi helposti painamalla punaista luuria. T neuvoi puhumaan pelkästään suomea kun seuraavan kerran joku soittaa :) Numeroni on siis päätynyt telemarkkinoijien käsiin, vaikka olenkin sitä yrittänyt varjella.. Lieneekö syynä ensimmäinen lehtitilaukseni, jonka tein netissä vajaa kuukausi sitten. Sivuilla kuitenkin väittivät, etteivät tilauslomakkeeseen täytettävät tiedot välity eteenpäin. Jepjep, uskokoon ken tahtoo.

Havahduin tänään myös siihen miten paljon päivä on pidentynyt. Aamulla alkaa valkenemaan suunnilleen puoli seitsemän kieppeillä, ja iltasella samoihin aikoihin alkaa hämärä pikkuhiljaa laskeutua. Kevätpäiväntasaukseen on vielä aikaa, mutta silti valoisaa on jo puolet päivästä. Kesä tulee!

Vielä naistenpäivän toivotukset kaikille, toivottavasti päivänne on sujunut hienosti :)

No comments:

Post a Comment