Monday, October 25, 2010

Mitä eroa on ankalla?

Kyllä siitä telkkarista on antenniliitäntä rikki. Ihan 100% varmuutta ei ole, mutta jokseenkin selvä homma se on. Tänään pakattiin telkkari laatikkoon ja lähdin kuskaamaan sitä pajalle missä remppajamppa totesi että heillä ei enää korjata Sonyn töllöjä. Lähin valtuutettu korjaamo on niinkin lähellä kun Oslossa. Järkyttävän upeeta.. Olkkarialttari on alunperin tilattu Saksasta (kun halvemmalla sai) ja kaikki takuuseen viittavat paperit on jossain pahvilaatikossa porukoiden yläkerrassa Suomessa, niin eihän sitä kannata alkaa lähettämään toiselle puolelle maata omaan laskuun. Paras ratkaisu olisi siis ostaa erillinen digiboksi. Scart- ja HDMI-liitännät toimii, on testattu, joten lähdin telkkuverstaalta ajelemaan kohti alan myymälöitä. Halvimmat boksit antenniverkkoon maksaa täällä karvan alta 1000 kruunua, eli pyöreesti 125 euroa. Suomesta tietysti saisi halvemmalla, mutta korjaamolla valistivat ettei välttämättä toimi Norjassa. Ruotsalaiset kuulemma ei toimi. Luonnollisesti boksin saa kytkykaupalla halvemmalla, mikäli ostaa jonkun kanavapaketin päälle vuodeksi. Täällähän ilmaisia kanavia on kaikki kolme.. Siinä vaiheessa soitin kotiin, ja T alkoi uudelleen kyseenalaistamaan normaaliantennin toimintaa tällä tontilla. Myyjäsetä kiltisti näytti antenniverkon näkyvyyskartan, ja sen raja menee jossain meidän yläpuolisen tien ja alapuolisen rannan välissä. Täyttä varmutta siis antennin toimivuudesta ei saatu. Seuraava vaihtoehto on lautasantenni, minkä näkyvyys täällä on parempi ja niitäkin mokomia on täällä kaksi vaihtoehtoa. Huomenna varmaan tehdään päätös johonkin suuntaan. Itseä pitää kehua sen verran, että mä kykenen jo asioimaan keskenäni tollasissakin paikoissa kun töllökorjaamo ja expert. Ja ymmärrän ihan melkein kaiken.
Mä en oo varmaan ikinä ollut näin pitkään ilman telkkaria, ja on ollut ihan jännä huomata että sitä selviää hengissä tällaisestakin! No okei, kyllä me on pystytty katsomaan leffoja kuitenkin :)

Olenko mä muuten kertonut että täällä muuttuu bensan (ja dieselin) hinta jatkuvasti. Halvimmillaan se on yleensä sunnuntai-iltana ja maanantaiaamuna, ja lopun viikkoa sitten kalliimpaa. Ja se muuttuu usein. Yhden päivän sisällä se saattaa muuttua parinkymmenen sentin verran. Ei mun käsittääkseni Suomessa tuolla lailla heilutella päivätasolla hintoja.
Nää on näitä paikallisia omituisuuksia. Niinkun esimerkiksi se, että jos tilaa ravintolassa pizzan, saa eteensä pannupizzan. Jos haluaa normaalin pizzan, pitää tilata "Italian Style". Mikä meikäläisen silmissä on vähintääkin nurinkurista, pizzahan on kotoisin Italiasta, eli eikös se normaali pitäisi olla juurikin se ohkanen lätty ja paksumman pohjan halutessaan pitäisi mainita erikseen?

Ja kun nyt lähdettiin näitä eroja luettelemaan niin suomalaiseen silmään erilaista on myöskin se, että täällä sä et punnitse kaupassa niitä tomaattejas itse. Ne punnitaan kassalla.
Kaupan lihatiskiltä saa takeaway-pizzaa. Joka kaupassa myydään kanajauhelihaa. Täällä ei myydä kermaviiliä. Enkä ole läytänyt korppujauhojakaan. Tänään piti väsätä korppujauhot itse leivästä kun alkoi lihapullia tekemään mieli. Eikä ainakaan Tromssassa parkkihallissa oteta maksukuittia mukaan ja makseta lähtiessä. Sä joko laitat kolikkoja automaattiin ja lyöt lapun ikkunalle, tai höyläät kortilla tullessas, naputtelet maksimiajan lappuun jonka laitat sinne ikkunalle, ja höyläät uudemman kerran lähtiessäs samalla automaatilla jolloin se vehje laskee kauanko kortin höyläämisten väli on. Lottoamaan ei pysty ellei ole "lottokorttia", eli jokaisen lottolapun tekijän tiedot on systeemissä. Täällä ei siis jää lunastamattomia voittoja. Ikkunat aukeaa poikittain alareunasta. Eikä näillä tietenkään ole kuivauskaappia keittiössä.

Käytiin sunnuntaina synttäreillä, T:n veljen tenavat täytti 4 ja 14. Nuorempi, joka on tyttö, leikkii mielellään prinsessaa, rakastaa vaatteita ja koruja. Ei siis ollut vaikea ostaa lahjaa: prinsessatiara ja punaiset pitkät helmet. Eikä muuten mennyt yhtään pieleen.
Erilaisia kakkuja oli ainakin neljä, ellei jopa viisi. Oli lievästi täyteläinen olo kun lähdettiin kotiin, kun niitä kaikkia piti tietysti maistaa.. Oltiin samalla autolla T:n vanhempien kanssa, ja nyt mä vasta tajusin kuinka paljon "anoppi" oikeastaan puhuu. Yhteen suuntaan matka kesti reilut puoli tuntia, ja molempiin suuntiin riitti juttua koko ajan. Siis oikeasti koko ajan. Menomatkalla yritin pysyä kärryillä juttujen aiheesta, mutta kotiin tullessa oli sen verran väsynyt ettei kerta kaikkiaan jaksanut keskittyä. Mä osaan erittäin hyvin olla kuuntelematta norjaksi :)

Me ollaan muuten liitytty Tromssan ruijansuomalaiseen yhdistykseen. Niillä on hirveesti kaikkia tapahtumia lapsille (ei tietysti kosketa hirveesti), ja nyt ollaan suunnittelemassa aikuisten tapaamista. Ihan mukava tavata ns. kohtalotovereita. Viestiketjusta päätellen en edes ole ihan ainoa vasta tänne muuttanut, vaan muitakin on tullut tämän vuoden aikana. Saapa nähdä joko saadaan miittinki ensi viikolle. Lisäksi niillä on sauna! Jäsenet voi anoa avainta, jolloin siellä voi käydä periaatteessa kuinka usein haluaa. Ainut vaatimus avaimen haltijoille on että osallistuu talkoisiin kerran vuodessa. En oo vielä anonut avainta, mutta eiköhän se tule sieltä hommattua.

Tää viikko taitaa mennä enemmän tai vähemmän siivotessa. (Jos en sitten uppoudu lukemaan huuto.netistä ostamiani kirjoja, jotka tuli tänään.) Perjantaina meille nimittäin tulee vieraita Suomesta. Odotettavissa siis ompposiideriä, ruisleipää ja äärettömän hyvää seuraa viikonlopuksi!

(Ai niin: ui paremmin kun lentää)

3 comments:

 1. pitäiskö niitä takuulappuja alkaa hakemaan noista laatikoista?

  ReplyDelete
 2. Ei tarvitse. En mä edes varmaksi muista kuinka pitkä takuu siinä on.

  ReplyDelete
 3. Mikä Expertti?? www.elkjop.no

  Sonyssä on vuoden takuu :) Mukava lueskella näitä juttuja.

  Ilpo

  ReplyDelete