Thursday, January 10, 2013

Lehdistä luettua

Kyllähän se näyttää olevan niin ettei tänne oikein saa mitään tekstejä aikaiseksi. Välillä käy jokin aihe mielessä ja sitten sen hylkää kun ei siitä kuitenkaan osaisi kirjoittaa tarpeeksi hyvin tai nasevasti. Alemmuuskompleksia lisää tietysti se kun käy lukemassa muiden blogeja, joissa osataan pohdiskella ja analysoida asioita sillälailla hienosti.

Ajattelin nyt kuitenkin kirjoittaa muutaman rivin täällä otsikoissa olleista aiheista. Myrskyn vesilasissa ainakin mammapiireissä aiheutti erään finanssimiljonäärin vaimo joka moitti norjalaisia äitejä. Syynä moitteisiin oli se etteivät he treenaa tarpeeksi itseään, siis fyysisesti. Hänhän luonnollisesti treenaa oman personaltrainerin ohjaamana, mainitsi vielä heillä käyvän siivoojan. (Ainoaa) lasta hoitaa luonnollisesti au-pair... Just. Jopa minä ymmärrän että treenauksen puutteen syy saattaa olla ajan puute, johon varmasti auttaisi äiti-ihmisillä se että joku hoitaisi kaikki varsinaiset kotiäidin tehtävät. Niinkuin esimerkiksi sen siivouksen tai lastenhoidon. Hyvä kai se on sieltä manikyyristä huudella kun ei puntista roiku jatkuvasti alle polvenkorkuinen vaatimassa. Piti sitten mennä oikein julkisuuteen näyttämään miten rajoitetun ajatuskyvyn omaa.

Toisen kuohun aiheutti ruotsalainen ohjaaja, joka moitti Kardemummakylää lapsille sopimattomaksi näytelmäksi. (Tiedättehän sen kylän jossa asuu kolme varasta, iloisia ovat, ja nimeltään Kasper, Jesper ja Joonatan) Satu sattuu olemaan lähtöisin norjalaisesta kynästä, joten älähdys oli kova. Kritiikki kohdistui lähinnä näytelmän naiskuvaan ja erilaisuuden hylkimiseen mutta norskit ottivat kommentit ehkä hieman henkilökohtaisemmin, ja ohjaaja on saanut sanomisistaan aika kovaakin vastapalloon. Kuvitelkaapa itse joku ruotsalainen hyökkäämässä muumeja vastaan... :)

Kolmas, ja surullisin, mediassa esillä ollut uutinen on ollut 12-vuotiaan rullahiihtäjän yliajo. Poika oli viime perjantaina isänsä kanssa rullasuksimassa kun jäi ohiajavan auton yliajamaksi ja kuoli vammoihinsa. Autoilija pakeni paikalta, eikä isältä saatu kovinkaan varmaa kuvausta autosta. Tällä hetkellä poliisin hallussa on epäilty pariskunta, ja tutkimukset jatkuvat edelleen. Poika haudattiin tänään. Surullista ja järkyttävää. Omaan tajuntaani ei vain uppoa se miten isä oli uskaltanut ottaa pojan mukaansa hiihtolenkille, yhtään isää kuitenkaan syyllistämättä. Itselläni kun hirvittää jopa kävellä tien reunassa, vaikka yritän kävellä siellä sulkuviivan ojan puolella. Norjalaisilla teillä se saattaa olla haasteellista kapeiden teiden takia, eikä hiihtäminen tien reunassa onnistu huonostikaan. Näillä mutkaisilla teillä liikennemäärät ovat suuria, eivätkä kaikki välttämättä aja tarpeeksi hitaasti pysähtyäkseen tai väistääkseen yhtäkkiä eteen ilmestynyttä kulkijaa.

Pari kertaa olen saanut sydämen kurkkuun kun mutkan takana on ollut parhaassa tapauksessa rykelmällinen pyöräilijöitä. Ja he eivät yleensä aja jonossa... Taitavat nämä hiihtäjät treenata hieman samalla mentaliteetilla. Miten vaikeaa se on tajuta, oli sitten miten oikeutettu tienkäyttäjä tahansa, että peltilehmälle jää yleensä toiseksi. Siinä vaiheessa tuskin itseä lohduttaa yhtään kuskin saama tuomio. Toivottavasti nämä urheilijat ajattelevat myös tätä puolta seuraavan kerran lenkille lähtiessään eivätkä vain ole tyytyväisiä syyllisen löytymiseen.

(Ja ihan kiinnostavana detaljina että olivat kuulemma täällä miettineet moottoripyöräilyn kieltämistä sen vaarallisuuden ja onnettomuusmäärien takia. Eipä ole missään mediassa sanallakaan ehdotettu rullahiihdon kieltämistä ajoradalla.)

3 comments:

 1. Tuon yhden kotirouvan ajatukset ovat kyllä uskomatonta luettavaa. Voiko joku ihan oikeasti elää noin tietämättömänä normaali-ihmisten arjesta. Tai no, jos on sulkeutunut sinne omaan rinnakkaistodellisuuteensa, niin kaipa sitten...

  Moottoripyöräilyn kieltäminen? Se olisi hyvin norjalainen päätös ;) vrt. rullalautailun kieltäminen lailla 1980-luvulla samoin perustein.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikös rullalautailua pidetty myös kriminaalien harrastuksena? Että tulevat skeittilaudoillaan ja hajoittavat paikat? Vai olenko käsittänyt väärin?

   Delete
  2. Jo rullalautailu itsessään oli täysin kriminaalia toimintaa ja laudan omistaminenkin laitonta. Tehtiin kuulemma oikein ratsioita näiden kriminaalien kiinnisaamiseksi. On siihen varmaan liitetty sitten noita mainitsemiasi pelkoja.

   Delete