Tuesday, March 27, 2012

Norjan verotuksesta

Tänään tulla tupsahti veroehdotus postilaatikkoon, ja takaisinhan sieltä näyttäisi olevan tulossa. Mutta koska olen sangen ahne (ja isot tytöt on neuvoneet) niin tahdon enemmän. Ja tässä pohjolan ihmemaassahan kaikki on mahdollista :) Norjassa on nimittäin mahdollista saada "maahanmuuttajavähennys", eli ylimääräinen vähennys ihan vain siitä syystä että olet maahan muuttanut ja siellä töitä tehnyt. Vähennys on tarkoitettu kahtena ensimmäisenä vuonna maahanmuutosta, ja se kuuluu heille jotka ovat tulleet maahan vain väliaikaisesti. Mutta kuka sitä etukäteen tietää että jääkö pysyvästi vai alkaako koti-ikävä kaihertaa niin että on pakko palata entiseen kotimaahan..

Vähennyksen suuruus on 10% bruttotuloista, mutta mikäli sen tahtoo niin muita vähennyksiä ei voi saada. Jos esimerkiksi matkavähennys tulee suuremmaksi, niin kannattaa jättää maahanmuuttajavähennys käyttämättä. Vähennystä on haettava jälkikäteen, eli verokorttiin tätä ei saa etukäteen ympättyä.

Ja nyt kun löysin keinon jolla tämä vähennys saadaan niin jaan tiedon kaikille tarvitseville. Veroehdotuksen saatuasi lähetä se takaisin korjattuna (tai tee valitus skattetatenin nettisivuilla). Kirjoita takasivulla oleville lisäinfo-riveille seuraavasti: Standardfradrag -10%, jeg har bodd under 2 år i Norge. Eli: standardivähennys 10%, olen asunut alle 2 vuotta Norjassa.

Tämä vähennys on aiemmin ollut 15 prossaa, ja ollut voimassa neljä vuotta. En ole ihan varma koska etu on heikentynyt, mutta ainakin viitisen vuotta on nämä nykyiset olleet voimassa.

3 comments:

 1. Hyvä postaus! Koska muuten on deadline tuon veroilmoituksen palauttamiselle? Iski pieni paniikki kun me ollaan matkalla vielä jokunen viikko.... :) Nyt kun itselle on asuntolainat sun muut, en enään tuota standardivähennystä tarvitse, joten täytyy käydä ilmoitus läpi entistä tarkemmin. Huh...

  ReplyDelete
 2. Deadline taisi olla huhtikuun loppuun. En mene vannomaan, mutta muistelisin näin. Itsekin kun ollaan nyt reissussa niin en voi edes tarkistaa.

  Lisäinfoa tuohon netissä tehtävään "valitukseen" eli lisäinfon antoon. Nettilomakkeesta löytyy ihan oma kohta tuolle vähennykselle, ja se on 3.3.7. Alasvetovalikosta vain valitsee tuon standardfradragin. Itse kirjoitin silti vielä lisäinfoon tuon yllä mainitsemani fraasin.

  ReplyDelete
 3. Hyvä hyvä, sitten vielä ehtii... :) Kiitoksia!

  ReplyDelete