Sunday, March 4, 2012

Tanskanmaalla

T:llä oli tällä viikolla talviloma, joten me päätettiin tehdä pieni lomareissu Tanskaan. Kristiansandista pääsee reilussa kolmessa tunnissa Hirtshaliin, eikä lauttamatka edes maksa kovinkaan suuria vaikka on auto matkassa. Me startattiin siis keskiviikkoaamuna, syötiin aamiainen laivan seisovasta pöydästä ja oltiin Tanskassa jo hieman klo yhdentoista jälkeen. Ensin ajettiin reilu sata kilsaa Aalborgiin, missä kierreltiin kaupungilla ihan vain shoppailumielessä. Sieltä jatkettiin matkaa ystäväpariskunnan luokse, jotka asuvat lähellä Herningiä. Pari päivää kului kuin siivillä tuossa upeassa uudessa talossa ja tutustuessa lähiympäristöön.


Kiersimme niin moottoripyörä- kuin viiniliikkeetkin :) Nuo jälkimmäiset muuten ovat Tanskassa hieman erilaisia kuin mihin on Suomessa ja Norjassa tottunut. Ei tylsiä kliinisiä hyllyrivejä, vaan idyllisiä pieniä kodikkaita putiikkeja, joissa voi saada jopa maistiaisia. Me totesimme 15-vuotiaan rommin hyväksi, ja isäntämme ostikin pari pullollista. 


Tanska maana tuo mieleeni lähinnä jättiläismäisen golfkentän, maasto on lievästi kumpuilevaa eikä metsiä juurikaan ole. (Muutaman löysimme, kts kuva!) Tuulettomat päivät ovatkin harvinaisia, tuulensuojaa ei metsien ja mäkien puutteen vuoksi juurikaan ole. Tuulimyllyt eivät siis ole mikään harvinainen näky.


Kotimatkalla ennen lautan lähtöä kävimme vielä pikavisiitillä Skagenissa, eli siis aivan Tanskan pohjoiskärjessä. Kaupunki on enemmänkin kesäkaupunki, ja kuulemma kesäisin täynnä turisteja. Nyt kadut olivat lähes tyhjät, ja suuri osa esimerkiksi ravintoloista oli kiinni. Kävelykadun kaupat olivat auki, ja myyjät kiiruhtivatkin heti kysymään avuntarvetta kun putiikkiin astui. Ilmeisesti ei ollut montaakaan asiakasta päivän aikana..

Mukava reissu kaiken kaikkiaan, ja varmasti tulee käytyä toistekin.

2 comments:

  1. Tanska on Norjaan verrattuna piristävän erilainen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kieltämättä, ihmetyttää lähinnä miten kaksi naapurivaltiota voivatkin olla niin täysin erilaisia.. Piristävää oli sekin, että jopa ymmärsin jotain tanskalaisen isäntäpariskunnan puheista :) Musta on tulossa kielinero!!

      Delete